ketcap-lekesi-nasil-cikar

KETÇAP LEKESİ

Çoğu leke gibi, ketçap (veya ketçap) lekelerini de taze olduklarında çıkarmak daha kolaydır, bu nedenle onlara erken ulaşmaya çalışın. Leke çamaşır gününe kadar unutulmuş olsa bile, temizleme işlemine zaman ayırırsanız yine de ondan kurtulabilirsiniz. Favori gömleğinizi veya pantolonunuzu başarılı bir şekilde kurtarmanın anahtarı, sabır ve kumaş için doğru temizleyiciyi kullanmaktır. Gömleğinizde o ketçap lekesini gördüğünüzde ne yaparsanız yapın, lekeyi daha da kötüleştirebileceğiniz için ovmayın. Ayrıca lekenin gittiğinden emin olana kadar giysileri kurutmak istemezsiniz. Domates bazlı lekeler çok inatçıdır, bu yüzden onları çıkarmak biraz zaman alabilir, ancak bu nispeten basit bir işlemdir. Neyse ki, ketçap lekelerini çıkarmakBazı basit adımları izleyerek elinizdeki ev ürünleri ile giyimden etkili bir şekilde yapılabilir.

ketcap-lekesi-nasil-cikar

Sen başlamadan önce

Ketçap lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz temizleyicilerin çoğu muhtemelen çamaşır odanızda veya mutfağınızdadır. Leke çıkarıcılar için birkaç seçeneğiniz var ve sirke , hidrojen peroksit veya bulaşık deterjanı gibi ev temizleyicileri ticari bir üründen bile daha iyi sonuç verebilir. Bazı ketçap lekeleri, özellikle kurumuşlarsa, temizlik maddelerinin bir kombinasyonunu gerektirir.

Giysinizin üzerindeki bakım etiketini kontrol edin ve yalnızca kuru temizleme ise, mümkün olan en kısa sürede kuru temizlemecinize götürün ve ketçap lekesini işaretleyin ve tanımlayın. Evde kuru temizleme seti kullanıyorsanız , giysiyi kurutma torbasına koymadan önce lekeyi sağlanan leke çıkarıcı ile temizlediğinizden emin olun.

 

Neye ihtiyacınız olacak

Ekipman / Araçlar

  • Kaşık veya tereyağı bıçağı
  • Sünger (Opsiyonel)

Malzemeler

  • Sıvı çamaşır deterjanı
  • Leke çıkarıcı
  • Beyaz sirke (Opsiyonel)
  • Hidrojen peroksit (Opsiyonel)
  • Limon suyu (Opsiyonel)
  • Hafif bulaşık sabunu (Opsiyonel)
 

Talimatlar

Giysilerden Ketçap Lekeleri Nasıl Çıkar

  1. Katıları kazıyın

    Fazla ketçapı bir kaşıkla veya bir tereyağı bıçağının arkasıyla kumaştan mümkün olduğunca çıkarın – bu kumaşa zarar vermez. Sert bir şekilde ovmamaya veya aşağı itmemeye çalışın, çünkü bu, lekeleri liflerin daha derinlerine hapsedebilir. Fazla ketçap, temizleyici uygularken lekeyi bulaştırabilir ve yayabilir.Lekeyi Yıkayın

    Mümkün olduğunca çabuk lekenin arkasından soğuk su akıtın. Kumaşın yanlış tarafından yıkamak, ketçapı liflerden dışarı çıkmaya zorlayacaktır. Lekenin önünden geçirmeyin, çünkü bu sadece giysinizin daha da derinlerine inecektir.

    UYARI

    Soğuk su kullandığınızdan emin olun çünkü sıcak su bu domates bazlı lekeyi çözecektir.

     
  2. Deterjanla Sürtün

    Lekeye sıvı bir çamaşır deterjanı sürün . Lekenin yayılmasını önlemek için dışarıdan içeriye doğru çalışarak dairesel hareketlerle kumaşa nazikçe uygulayın. Sıvı çamaşır deterjanı, ketçap lekesinin yağlı bileşeninin yanı sıra rengin de çıkarılmasına yardımcı olur. Ayrıca yağın çıkarılmasına yardımcı olabileceğinden yumuşak bulaşık sabunu da kullanabilirsiniz.

     
     
  3. Beyazlatıcı Uygulayın (Opsiyonel)

    İstenirse hafif bir ağartma maddesi uygulayın, ancak bunu yalnızca giysi beyazsa veya solmazlık açısından test ettiyseniz yapın . Genellikle en iyi seçenekler, süngerle uygulanan hidrojen peroksit veya beyaz sirkedir. Limon suyunu yalnızca beyaz kumaşlarda da kullanabilirsiniz. Bir seferde yalnızca bir ağartma maddesi kullandığınızdan emin olun. Farklı bir temizleyici denemeden önce herhangi bir temizleyiciyi iyice durulayın.

    UYARI

    Herhangi bir tür ağartma maddesini uygulamadan önce, giysinizin rengine uygun olduğundan emin olun. Gerekirse, rengi etkileyip etkilemediğini görmek için göze çarpmayan bir alanda küçük bir nokta testi yapın. Beyaz ve solmaz malzemeler çoğu temizlik maddesini sorunsuz bir şekilde işleyebilir.

     
     
  4. Leke olup olmadığını kontrol edin

    Tüm ketçapın gittiğinden emin olmak için lekeyi ışığa tutun. Kahverengi veya pembe bir ipucu görürseniz, önceki adımları tekrarlayın. Ketçap gitmiş gibi görünmesiyle ünlüdür, ancak giysi kuruduğunda hafif bir leke izi kalabilir.

     
     
  5. Leke Çıkarıcı ile Vurun

    Bir leke çıkarıcı çubuk, jel veya sprey uygulayın. En az 5 dakika oturmasına izin verin.

     
     
  6. Her zamanki gibi yıkayın

    Giysiyi normal deterjanınızı kullanarak normalde yaptığınız gibi yıkayın . Kurutmadan önce, lekenin tamamen gittiğinden emin olmak için iki kez kontrol edin. Kurutucuda kuruyan lekeler genellikle kalıcı olacaktır.

    Leke izlerinin kalabileceğine dair herhangi bir şüpheniz varsa, bir veya iki yıkama döngüsü için havayla kurutarak güvenli bir şekilde oynayın. Havayla kurutursanız, lekeye her zaman tekrar saldırabilirsiniz. Bir kurutucu kullanırsanız, leke kalıcı olabilir.

     

Ketçap Lekesini Kullanmak İçin Ek İpuçları

  • Tam çıkarma işleminden sonra leke hala duruyorsa, kumaşa deterjan sürmeyi deneyin, 30 dakika ılık suda bekletin ve iyice durulayın. Ardından leke çıkarıcı bir çubuk, jel veya sprey uygulayın ve giysiyi her zamanki gibi yıkayın.
  • Çamaşır yıkamaya hazırlanırken üzerinde kurumuş ketçap lekeleri olan bir giysi bulursanız, lekeli bölgeyi 15 dakika soğuk suda bekletmeyi deneyin. Bu, ketçapın liflerden gevşemesine yardımcı olacaktır. Ardından lekeyi çıkarmak için tedavi adımlarından geçin.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir