fondöten-lekesi-nasil-cikar

FONDÖTEN LEKESİ

Makyaj kullanırsanız, ara sıra leke beklenir. Fondöten, allık ve benzerlerindeki yağ veya pigment, eşyalarınızda sinir bozucu lekeler bırakabilir. Neyse ki, muhtemelen kilerinizde bulunan ürünleri kullanarak giysilerinizdeki, halınızdaki ve döşemenizdeki yarı sıvı, balmumu ve toz makyajı çıkarmak için basit adımlar atabilirsiniz. Bu ürünler arasında deterjan, sprey leke çıkarıcı ve ağartıcı bulunur.  Lekeyi çıkarmak için yeterli enzimler içerdiğinden ağır hizmet deterjanı en iyisidir  . İşaret silinmeden giysiyi asla makine kurutucusuna koymayın. Lekeyi ayarlayabilir ve çıkarılmasını çok zorlaştırabilir.

Herhangi bir lekede olduğu gibi, taze makyaj lekesi ne kadar erken tedavi edilirse, çıkarma şansı o kadar iyi olur. Hemen ovalamayın. Bu, lekeyi yalnızca kumaş liflerine daha derine itecek ve çıkarılmasını zorlaştıracaktır. Giysinin üzerindeki bakım etiketini kontrol edin ve kumaşın rengini bozmadığından emin olmak için önce göze çarpmayan bir alanda herhangi bir deterjan veya temizleme solüsyonunu test edin. Çoğu temizleme yöntemi çok çeşitli kumaşlar için yeterince nazik olsa da, bir öğenin özel bakım ihtiyaçlarını bilmek en iyi leke çıkarma seçeneğini seçmenize yardımcı olacaktır.

fondöten-lekesi-nasil-cikar

Yağ Bazlı Likit Fondöten Lekelerini Çıkarma

Sıvı Bulaşık Sabunu ve Çamaşır Deterjanı

Leke yağ bazlı sıvı bir fondötenden geliyorsa, hemen temizlemek için sıvı bulaşık sabunu ve çamaşır deterjanı gerekir. İşte izlemeniz gereken adım adım bir kılavuz:

  1. Giysilerinizin lekeli kısmını ıslatmak için soğuk su kullanın. Bu, kullanacağınız çözücünün hızla yayılmasına ve lekeyi gevşetmesine izin vermelidir. Lekeyi hassas kumaştan çıkarıyorsanız bir sprey şişesi kullanmayı düşünün.
  2. Lekeli bölgeye birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı ekleyin ve birkaç dakika bekletin. Giysileriniz için oldukça sert olabileceğinden, bulaşık suyu deterjanı yerine bulaşık deterjanı kullanmak en iyisidir. El sabununun gres ve yağdan kurtulduğu bilinmektedir, bu nedenle yağ bazlı sıvı fondöten lekesi için idealdir. 
  3. Makyajın içindeki yağları parçalamak için parmağınızı veya ıslak bir bezle hafifçe ovalayın. Yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanmayı da deneyebilirsiniz. 
  4. İyice ovaladıktan sonra, lekeli bölgeyi nazikçe lekelemek için temiz bir bez veya kağıt havlu kullanın. Lekeli bölgeyi onunla ovmamalısın, yoksa lekeyi yayarsın. 
  5. Kalan deterjanı çıkarmak için lekeli noktayı soğuk su altında durulayın. Hala leke izlerinin kaldığını fark ederseniz, tamamen çıkana kadar işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekir.
  6. Son derece inatçı lekelerin önce bir çamaşır deterjanı ile tedavi edilmesi gerekebilir. Temizlemeye çalıştığınız giyside deterjanın güvenli olduğundan emin olun. Tamamen emin olmak için küçük bir alanda nokta testi yapın.
  7. Kalan makyaj lekelerinden ve deterjan kalıntılarından kurtulmak için giysinizi etiketteki talimatlara göre yıkayın. 

Yağsız Likit Fondöten Lekelerini Çıkarma

Tıraş Kremi ve Ovucu Alkol 

Yağsız likit fondöten lekelerini çıkarmak biraz karmaşık olabilir. Tamamen kurtulmak için biraz tıraş kremi ve ovma alkolüne ihtiyacınız olacak. İşte izlemeniz gereken adımlar:

  1. Lekeli bölgeyi tıraş kremi ile kaplayın. Burada her marka köpük tıraş kremini kullanabilirsiniz. 
  2. Kremin yaklaşık 2 ila 3 dakika oturmasına izin verin.
  3. Daha sonra kremi parmaklarınızla veya temiz bir bezle lekeye sürün. Lekeyi gevşetmek için kumaşın lekeli liflerine işleyin. 
  4. İnatçı lekeler için, uygulamadan önce tıraş kremine biraz sürtünme alkolü eklemeyi deneyebilirsiniz.
  5. Lekeli bölgeyi soğuk suyla durulayın. 
  6. Giysilerinizde hala fondöten varsa, doğrudan bölgeye biraz daha tıraş kremi sıkmalı ve adımları tekrarlamalısınız. Bu sefer ılık suyla durulayın. Daha sıcak su lekeyi daha etkili bir şekilde parçalayabilir. 
  7. Tedavi edilen bölgeyi nazikçe kurulamak için temiz, kuru bir havlu kullanın. Lekeleme, kalan izlerin kaldırılmasına yardımcı olabilir.
  8. Fondöten veya tıraş kremi kalıntılarını gidermek için lekeyi uyguladıktan sonra lekeli giysiyi iyice yıkayın. 

Toz Fondöten Lekelerini Çıkarma

Toz fondöten lekeleri, daha önce de belirttiğimiz gibi temizlenmesi çok daha kolaydır. Onlardan etkili bir şekilde kurtulmak için aşağıdaki talimatları izleyin:

  1. Lekeyi fark ettiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey, fazla tozu üflemektir. Bu amaçla ağzınızı veya fön makinenizi kullanabilirsiniz. Ovalamaya veya fırçalamaya çalışmayın, yoksa lekeyi yayar ve çıkarılmasını zorlaştırırsınız.
  2. Çok geç olduysa ve toz giysinize bulaştıysa, lekeli bölgeye birkaç damla sıvı sabun dökmeniz gerekebilir.
  3. Temiz bir bezi veya süngeri nemlendirin ve toz lekesini temizlemek için lekeyi nazikçe ovalayın. Bezi veya süngeri tekrar durulayın ve giyside sabun izi kalmayana kadar bu adımı tekrarlayın.
  4. Tedavi edilen alanı nazikçe kurutmak için kuru bir havlu kullanın ve fazla suyu alın. Bölgeyi ovmaktan kaçınmaya çalışın, yoksa kumaşa zarar verir ve gerginliği yayarsınız.
  5. Lekeli bölgeyi tedavi ettikten sonra, giysiyi her zamanki gibi yıkayın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir