küf-lekesi-nasil-cikar

KÜF LEKESİ

Küf ve küf, özellikle kıyafetlerinizde oluşuyorsa, baş etmek için sıkıntı olabilir. Küflü giysiler sadece çirkin olmakla kalmaz, aynı zamanda hoş olmayan bir koku da yaratabilirler. Bu nedenle giysilerdeki küfün nasıl çıkarılacağını bilmek önemlidir.

Suya maruz kalma veya uygunsuz saklama nedeniyle giysilerde küf lekeleri oluşabilir. Örneğin kıyafetlerinizi çok uzun süre karanlık ve nemli bir yerde bırakmış olabilirsiniz. Diğer bir neden, çamaşır makinenizin veya kurutma makinenizin küf veya küf içermesi olabilir.

Ancak doğru ürün ve özenle, küf sadece birkaç leke bırakmışsa küflenmiş giysilerinizi kurtarabilirsiniz. Giysilerden ve kumaştan küfün nasıl çıkarılacağına dair birkaç genel ipucu.

kuf-lekesi-nasil-cikar

Giysi ve Kumaştan Küf Nasıl Çıkarılır

 

Daha önce bodrumda bir kutu giysi sakladıysanız, kutuyu açmanın hoş olmayan sürprizini biliyor olabilirsiniz ve giysilerinizde büyüyen siyah noktalar bulabilirsiniz! Sağlık ve güvenlik her zaman önce gelse de küflü giysilerinizi atmak zorunda kalmayabilirsiniz. Bunun yerine, birkaç basit teknikte ustalaşabilir ve giysi ve kumaştan küfü nasıl çıkaracağınızı öğrenebilirsiniz.

Giysilerden ve kumaştan küf veya küfü çıkarmanın en iyi yolu ağartıcı solüsyon uygulamaktır. Yıkanamayan veya renkli kumaşlar için kabartma tozu, sirke, hidrojen peroksit, çay ağacı yağı veya boraks gibi ev ürünleri uygulamaları küfü güvenle çıkarabilir. Kuru temizleme veya çamaşır makinesi yöntemleri de küfü tedavi edebilir.

Bu yazıda, giysilerinizden küf ve küfü çıkarmanın dokuz yöntemini öğreneceksiniz. Siyah küfle ve o küflü kokuyla nasıl başa çıkacağınızı öğreneceksiniz. Son olarak, ilk etapta kıyafetlerinizin küflenmesini nasıl önleyeceğinize dair ipuçları alacaksınız!

Giysilerde Küf Büyüyebilir mi?

Küf, nemli veya nemli koşullarda giysilerde veya herhangi bir kumaş türünde kolayca büyüyebilir. Bunun nedeni, küfün havada yüzen ve inecek nemli bir yer arayan küçük sporlar oluşturmasıdır. Bir spor davetkar, ıslak bir yüzey bulduğunda, hızla yayılacak ve bulduğu tüm organik maddeleri yiyecektir.

Doğada, birçok farklı türde küf, hemen hemen her şeyin yaşam döngüsünde önemli bir rol oynar ve ayrışmanın gerçekleşmesine izin verir. Küf havada, yerde ve hemen hemen her yerde var!

İç mekanlarda, genellikle kumaş üzerinde yetişen iki baskın küf türü bulacaksınız. Siyah küf, tehlikeli mikotoksinler üretir ve erken küf aşamalarında bile görünür hale gelir. Beyaz küf, evlerde ve yumuşak mobilyalarda veya giysilerde daha yaygın olarak büyür, ancak daha az tehlikelidir.

Beyaz küf genellikle bulanık veya tozlu görünürken, siyah küf pullu liken gibi yayılır.

Giysilerde Küf Neden Olur?

Giysilerde küf oluşumuna birkaç faktör neden olabilir, ancak en yaygın suçlu, ıslak veya nemli bırakılan giysilerdir. Sık sık kirli çamaşırları üst üste yığıyorsanız, nemli bir havlu veya bir yığında çok uzun süre kalan ıslak bir futbol forması üzerinde küflenme olabilir. Hat üzerinde veya kurutucuda kurumayan temiz giysiler de kolayca küflenebilir.

Nemli bir ortamda yaşıyorsanız, küfle mücadele etmek daha zor olabilir. Giysilerde ve mobilyalarda küf oluşumunu önlemek için evinizi sürekli olarak havalandırmanın veya soğutmanın yollarını bulmanız gerekebilir.

 

Küf, milyonlarca mikroskobik spor göndererek yayılan bir mantar türüdür. Bu sporlar, tıpkı giysiler, ayakkabılar veya ev eşyaları gibi lifler açısından zengin, nemli ve davetkar bir yüzeyde satın alınmak ister.

Sporlar ıslak giysilerinize bir kez indiğinde, muhtemelen birkaç gün içinde garip bir koku fark edeceksiniz. Ayrıca büyümenin kumaşın üstünde görünmeye başladığını göreceksiniz.

Giysilerdeki Küf Lekeleri Tehlikeli midir?

Giysilerdeki küf lekeleri tehlikeli olabilir çünkü sporlar genellikle insanlarda alerjik reaksiyona neden olur. Bu, özellikle tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen siyah küf için geçerlidir.

Herhangi bir solunum probleminiz varsa, sporları ve toksinleri özellikle astımlı kişilerde öksürük, boğulma, hapşırma ve ateşe neden olabileceğinden her türlü küften uzak durmanız gerekir. Sporlara maruz kalan kişinin hassasiyetine bağlı olarak, belirli küf türleri de döküntülere, baş ağrılarına ve diğer hastalık biçimlerine neden olmuştur.

Giysilerinizde veya evinizde asla küflenmemelisiniz! Bunun yerine, lekeyi çıkararak veya hatta küflü öğeyi çıkararak durumu çabucak halledin.

Küf, giysilerinizdeki pamuk veya yün lifleri gibi organik maddeleri yiyip bitireceğinden, birçok giysi türü için de tehlikelidir.

Ayrıca küf, ıslak bir yüzeyde 24 ila 48 saat kadar hızlı bir şekilde büyüyebilir, bu nedenle bunun olmasını önlemek için ıslak giysilerin üzerinde durmanız gerekir!

İyi haber şu ki, giysilerinizdeki küf lekelerini kolayca fark edeceksiniz. Beyaz veya siyah noktalar o kadar hızlı büyür ki, onları hiçbir zaman büyüteç veya mikroskop kullanmadan görebilirsiniz! Muhtemelen bu giysilerin çevresinde ıslak, küflü veya topraksı bir koku fark edeceksiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir