akne-lekesi-nasil-cikar

AKNE LEKESİ

Akne Nedir?

Akne, yüz, boyun, sırt veya göğüste lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu noktalar beyaz nokta, siyah nokta veya iltihaplı, irin dolu sivilceler olabilir.

Hormonal akne olarak da adlandırılan yetişkin aknesi , 18 ila 20 yaşlarında devam eden veya yirmili yaşların başında başlayan aknedir.

Akne vulgaris genellikle gençleri etkiler ve 3 ila 5 yıl sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Bazı insanlar, sadece ara sıra lekeler veya salgınlar ile hafif bir sivilce formuna sahipken, diğerlerinde yüzün ve vücudun geniş bölgelerinin etkilendiği daha şiddetli sivilceler vardır. Akne kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

Sivilce, kişinin görünüşünden mutsuz olmasına, özgüveninin azalmasına ve başkalarının yanında olmak istememesine neden olabilir.

Bununla birlikte, akne için bazı etkili tedaviler vardır. Sivilceniz varsa ve sizi rahatsız ediyorsa eczacınızla veya doktorunuzla konuşmalısınız.

akne-lekesi-nasil-cikar

Akne neden olur?

Akne, tıkandıklarında cildin gözeneklerinde büyüyebilen bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler cilde zarar veren maddeler üreterek ölü deri hücrelerinin ve bakterilerin birikmesine neden olur ve bu da ciltte sivilce veya nodül oluşturabilir.

Androjen hormonları yüz, boyun, göğüs ve omuzlardaki gözeneklerde çok fazla yağ üretilmesine neden olduğunda gözenekler tıkanabilir. Ergenlik döneminde hem erkek hem de kızlarda androjen seviyeleri artar. Bu nedenle birçok gencin sivilcesi varken küçük çocuklarda yoktur. Ayrıca, kızlar erkeklerden daha erken ergenliğe ulaşır ve bu nedenle erkeklere göre daha genç yaşta sivilce gelişebilir.

Akne, yalnızca çok küçük bir insan azınlığındaki hormon dengesizliğinden kaynaklanır. Bununla birlikte, polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı sağlık durumları vardır . Stres ayrıca hormonlarda artışa neden olabilir ve bu da kişiyi akne geliştirmeye daha yatkın hale getirir.

Yakın aile üyelerinde sivilce olan kişilerin de durumu geliştirmesi daha olasıdır.

Bazı insanlar, belirli yiyecekleri yediklerinde sivilcelerinin daha kötü göründüğünü fark eder, ancak sivilce genellikle yediğiniz yiyeceklerden kaynaklanmaz. Çok kiloluysanız ve sivilceleriniz varsa, muhtemelen daha şiddetli ve tedavisi daha zor olacaktır.

Akne-Lekesi-Nasıl-Çıkar

Akne nasıl tedavi edilebilir?

Eczacınız, günde iki kez ılık suyla kullanabileceğiniz yumuşak, sabunsuz bir yüz yıkama önerebilir. Akneyi şiddetlendirebileceğinden cildinizi çok sık yıkamamaya dikkat edin. Cildinizi yıkadıktan sonra hala yağlı hissediyorsanız, eczacınız reçetesiz bir sivilce yıkama veya temizleyici önerebilir.

Sivilceniz orta veya şiddetli ise, doktorunuz tablet veya krem şeklinde olabilecek ilaçlar yazabilir.

Akne tedavisinin zaman aldığını – genellikle 1 ila 2 ay – ve sivilcenizin hemen iyileştiğini görmediğiniz için tedaviyi bırakmadığınızı hatırlamak önemlidir. İlk tedavinizden sonra sivilce düzelmezse, eczacınıza veya doktorunuza dönüp deneyebileceğiniz başka bir tedavi olup olmadığını sorabilirsiniz.

Reçete gerektirmeyen tedaviler

Hafif sivilceniz varsa, eczacınız , durumu tedavi edebilen benzoil peroksit , azelaik asit veya glikolik asit gibi bileşenler içeren bir sivilce yıkama veya temizleyici, losyon veya krem seçmenize yardımcı olabilir. Bu ürünleri sadece tek tek lekelerde değil, sivilcelerin olduğu bölgede kullanın. Örneğin boynunuzda sivilce varsa ürünle tüm boynunuzu yıkamalısınız. Bu tedaviler cildinizi tahriş veya kuru hissettiriyorsa, bunları daha az kullanmayı deneyin.

Hafif mikrodermabrazyon , kimyasal peeling ve hafif diatermi gibi diğer tedaviler hafif sivilcelere yardımcı olabilir . Düzenli olarak tekrarlanmaları gerekebilir ve şiddetli aknesi olan kişiler için uygun değildir.

Doktorunuzdan reçete gerektiren tedaviler

Daha şiddetli sivilceler için veya diğer tedaviler işe yaramadığında doktorunuz cildinize uygulamak için bir ilaç önerebilir. Bu, eczaneden temin edilebilen kremler ve losyonlarla birlikte veya bunların yerine olabilir.

Doktorunuz sivilce veya nodüllerdeki enfeksiyonu ve iltihabı azaltmak için antibiyotik kremler veya beyaz noktaların ve siyah noktaların giderilmesine yardımcı olmak için retinoidler reçete edebilir. Bunların her ikisi de yan etki olarak cildinizin tahriş olmasına veya kurumasına neden olabilir. Ciddi cilt tahrişi meydana gelirse, bu ürünleri kullanmayı bırakın ve doktorunuza görünün.

Bu kremleri kullandıktan sonra sivilceleriniz düzelmezse, doktorunuz ağızdan alınan ilaçlar (ağızdan alınanlar) önerebilir. Bunlar şunları içerir:

  • bakterileri tedavi etmek için doksisiklin veya minosiklin gibi antibiyotikler
  • Testosteron hormonunu bloke eden spironolakton veya siproteron gibi anti-androjen ilaçları gözeneklerinizde daha az yağ üretilir
  • Akne kontrolüne yardımcı olmak için östrojen ve progestojen içeren ve bazı kadınlar için uygun olan doğum kontrol hapları
  • Şiddetli akne tedavisine yardımcı olabilecek oral izotretinoin

Çay ağacı yağı , kolloidal yulaf ezmesi , yeşil çay özü, alfa hidroksi asit (meyve asidi) ve azelaik asit gibi bazı doğal ürünler de sivilceye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, cildinizi tahriş edebilir veya aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilirler. Doğal akne tedavilerini kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla görüşün.

Doktorumu ne zaman görmeliyim?

Eczacınızın önerdiği tedaviyi kullandıktan sonra sivilceleriniz düzelmiyorsa veya sivilceniz şiddetliyse ve sizi endişelendiriyorsa doktorunuza görünmelisiniz. Tedavi edilmeyen sivilce sizde cilt izleri bırakabilir, bu nedenle tedavi etmeden önce çok geç bırakmamak önemlidir.

Akneniz şiddetliyse doktorunuz sizi bir dermatoloğa (bir cilt uzmanı) yönlendirebilir ve sizin için en iyi tedavinin hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir