BAHÇEYE TOHUM NASIL EKİLİR

bahceye-tohum-nasil-ekilir
  1. Toprağı Hazırlayın

    Gevşek, yabani ot içermeyen, düz toprakla başlayın. Önce tüm yabani otları, kayaları ve çubukları temizleyerek alanı hazırlamak için biraz zaman ayırın ve büyük kir yığınlarını parçalayın. Toprağı bir bahçe çatalıyla gevşetin, gerekirse toprak değişiklikleri ekleyin ve alanı düz, düz bir yüzeye tırmıklayın.

    Yakın zamanda yapılan bir toprak testi, bahçe toprağınızın bileşimini öğrenmede faydalı olabilir. Test, yetiştirmek istediğiniz bitki türleri için toprağı en uygun hale getirmek için hangi değişikliklerin gerekli olduğunu size söyleyecektir. 

     

  2. Tohumları Hazırlayın (Gerekirse)

    Tohum paketi talimatları ve araştırmanız, bazı tohumların önceden bazı hazırlıklarla en iyisini yapacağını gösterebilir. Örneğin, bazı bitki türlerinin tohumlarının ekimden önce suya batırılarak hafifçe yumuşatılması gerekir. Diğerlerinin ince zımpara kağıdına sürtülerek “yaralanması” gerekebilir.

     Kazıma, bazı tohumların üzerindeki sert kabukların inceltilmesine yardımcı olur, bu da onların suyu daha kolay emmesini, çimlenmesini ve daha kolay filizlenmesini sağlar.

    Kazımanın önerildiği tohumlardan bazıları acı bakla, nasturtium, tatlı bezelye ve sabah zaferidir. Süt otu gibi çok yıllık bitkiler de dahil olmak üzere bazı bitkiler, çimlenmek için tabakalaşma adı verilen soğuk/nemli bir döneme ihtiyaç duyar.

    Tohum kabuğunu zayıflatmak için soğuk ve yağışlı kıştan geçerken, tohumlar doğada bir ana bitkiden düştüğünde genellikle doğal olarak meydana gelse de, bu tohumları nemli tohum başlangıç karışımı içeren bir kaba koyabilir, buzdolabına koyabilir ve taklit edebilirsiniz.

    doğa. Bitki yayılımı üzerine iyi bir kitap, tohumları doğrudan ekim için en iyi şekilde nasıl hazırlayacağınızı size söyleyecektir.

     

  3. tohumları ek

    Dikim derinliği ve aralığı için tohum paketi talimatlarını izleyin. Bazı tohumların çimlenmesi için ışık gerekir ve doğrudan toprağın üstüne ekilmeyi tercih eder. 

    Çok küçük tohumlarla, ekim yöntemi genellikle tohumları başparmak ve işaret parmağı arasında sıkıştırmak ve parmakları birbirine sürterek tohumları toprağa serpmektir. 

    Daha büyük tohumların genellikle, uygun çimlenmeyi sağlamak için bazen tek tek, bazen de küçük kümeler halinde önceden belirlenmiş bir derinliğe gömülmesi gerekir.

    Tohum ekmenin genel kuralı, tohum çapının üç katı derine ekilmesi gerektiğidir. Çok küçük tohumlarla bu, tohumların üzerine hafif bir toprak serpme meselesi olabilir. Ancak mezurayı çıkarmaya gerek yok; 

    tohumlar o kadar seçici değildir ve genellikle toprak derinliğinden bağımsız olarak filizlenir.

    Yenilebilir sıra bitkileri için, dikim sırasında düz sıralar elde ettiğinizden emin olmak için kazıkları çakabilir ve ip asabilirsiniz. Bu gerekli değildir, ancak bakım yapmanız gereken çok sayıda bitkiniz varsa, düz, iyi aralıklı sıralar ayıklamayı ve diğer bakım işlerini kolaylaştırabilir.

     
  4. Toprağı Nemlendirin ve Nemli Tutun

    Tohum ektikten sonraki en önemli adım, toprağı eşit derecede nemli tutmaktır. Hiçbir şey çimlenmeyi toprağın kurumasına izin vermekten daha fazla engellemez. 

    Yine de, nasıl suladığınıza biraz dikkat etmeniz gerekiyor. Hortumdan gelen güçlü bir patlama ya tohumlarınızı yataktan tamamen yıkayacak ya da yüzeye ekmişseniz boşlukları karıştıracaktır. Tohumlarınız için yumuşak bir su akışı elde etmek için bir hortum çubuğu üzerinde bir “duş” ayarı veya bir sulama kabı üzerinde bir “gül” tertibatı kullanın.

     
     

  5. Dikim Yerini İşaretle

    Tohumları ektiğiniz yeri işaretlediğinizden emin olun. Silinmez işaretlerle etiketlenmiş küçük zanaat çubukları bunun için iyi çalışır. İster yerleşik bir süs yatağına yeni yıllık veya çok yıllık tohumlar ekiyor olun, ister yenilebilir bahçenize sebzeler ekiyor olun, bu önemlidir. 

    Tohum yerlerinin işaretlenmesi, çimlenmenin ilerlemesini izlemenize ve ekim mevsimi ilerledikçe bahçenizin düzenini takip etmenize yardımcı olur. Etiketli işaretler olmadan, tohumlarınızı ek dikimlerle doldurmak veya aslında yeni filizlenmiş fideleriniz olan “yabani otları” yanlışlıkla çekmek çok kolaydır.

     
     

  6. Fideleri Tanıyın, Gerektiği Kadar İnce

    Fidelerinizin neye benzediğini bilin. Yeni filizlendiklerinde, bir otu örneğin bir domates fidesinden ayırt etmek genellikle zordur. Ortaya çıkan ilk yapraklar kotiledon veya “tohum yaprakları” dır.

     Bitkilerinizi iyi tanımlamanıza yardımcı olması için bir dizi gerçek yaprağın görünmesini bekleyin. Bazı fidelerin nasıl göründüğünü görmek için başvurabileceğiniz web siteleri var ve bazı tohum paketlerinin üzerinde fotoğraflar veya çizimler de var. 

    Fidelerinizin nasıl göründüğünü bilmek, onları yabani otları toplarken yanlışlıkla çekmemenizi sağlar.

    Yeni filizlenmiş fideleriniz, olgunluğa kadar büyümek için en uygun aralığı korumak için inceltme gerektirebilir.

     Bu özellikle havuç veya kereviz gibi hazırlanan toprağın üzerine serpilerek ekilen çok küçük tohumlar için geçerlidir. Çok yakın büyümelerine izin verilirse, olgunlaşarak büyük bitkilere dönüşemezler, bu nedenle tohumlar filizlendikten kısa bir süre sonra incelme başlayabilir.

    Bitkiler arasında uygun boşluk bırakılması için tohum paketinin tavsiyelerine uyun ve bitişik bitkilerin kırılgan yeni köklerini rahatsız etmemek için inceltme işlemini nazikçe gerçekleştirdiğinizden emin olun. 

    Bazı bahçıvanlar, fideleri yerden çekmek yerine, toprağı rahatsız etmemek için onları yer seviyesinde çimdiklemeyi veya kesmeyi sever.

    Bitkiler büyüdükçe ve birbirini toplamaya başladıkça ikinci kez inceltme yapmanız gerekebilir. Pek çok sebze için, inceltme sırasında koparılan fideler, salatalara ve diğer yemeklere mükemmel bir katkı sağlar.

      

  7. Fide Bakımı

    Genç fideler biraz kırılgandır ve ilk birkaç hafta boyunca, özellikle de toprağı nemli tutmak söz konusu olduğunda, dikkatli bakım gerektirir.

     Hafif sis kullanarak günlük sulama genellikle iyi bir fikirdir, ancak sıcak havalarda günde iki kez sulama gerekebilir.

    Gübreleme için tohum paketi önerilerini izleyin. Normalde, bitki çiçek tomurcukları oluşturmaya başlayacak kadar büyüyene kadar besleme gerekli değildir. 

    Bazı bitkilerde, tohum paketleri, bitkiler tam güçte beslenmeyi tolere edecek kadar güçlü olana kadar, ilk ay ya da öylesine, seyreltilmiş bir gübre ile beslenmeyi önerebilir.

    Ayrıca, genç fidelerinizin etrafını ayıklarken gayretli olun. Yabani otlar su, güneş ışığı ve besinler için rekabet edecek, bu nedenle düzenli ayıklama gerekli bir görevdir.

     
bahceye-tohum-nasil-ekilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir