en-iyi-domates-nasil-secilir

EN İYİ DOMATES NASIL YETİŞTİRİLİR ?

Ekimden Hasata Kadar Domates Yetiştirme

Tonlarca domates mi topluyorsunuz yoksa sonu gelmeyen hastalıklarla mı uğraşıyorsunuz? Domatesler bir nedenden ötürü ev bahçelerinin en iyi ürünüdür, ancak bazı sorunlu alanları vardır. Domateslerinizin iyi büyümesini nasıl sürdüreceğinizi öğrenin!

Domates Yetiştirme Hakkında

Domates bitkileri  , güneşi seven ve ona dayanamayan hassas sıcak mevsim bitkileridir. Bitkileri toprağa çok erken koymamak önemlidir. Çoğu bölgede, sonbahar ve kış mahsulü oldukları 10. bölge dışında, toprak ilkbaharın sonlarına ve yazın başına kadar açık havada domates dikmek için yeterince sıcak değildir. Bulunduğunuz yer için domatese ne zaman başlayacağınıza bakın .

Domateslerin hasadı çeşide bağlı olarak 60 günden 100 güne kadar sürer (çeşitlere ilişkin daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz). Nispeten uzun büyüme mevsimi gereklilikleri (ve geç ekim tarihleri) nedeniyle, çoğu bahçıvan ilkbaharda havalar ısındıktan sonra tohum yerine küçük “başlangıç ​​bitkileri” veya fideler diker. Birçok bahçıvan, nakillerini bir bahçe merkezinde veya fidanlıkta satın alır, ancak kesinlikle iç mekanda tohumdan kendiniz yetiştirebilirsiniz. 

Tam güneş alan bir yer seçin! Kuzey bölgelerde 8 ila 10 saat direkt güneş ışığı tercih edilir. Güney bölgelerde, öğleden sonra hafif gölge (doğal veya uygulamalı, örneğin sıra örtüleri) domateslerin hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Toprağı yaklaşık 1 fit derinliğe kadar kazın ve yaşlı gübre veya kompostla karıştırın. Ekimden önce parçalanması için iki hafta verin.

sulama

  • Sabahın erken saatlerinde sulayın, böylece bitkiler sıcak bir günü atlatmak için yeterli neme sahip olur.
  • Domates fidelerinin  toprakta olduğu ilk birkaç gün bol sulayın.
  • Daha sonra, büyüme mevsimi boyunca haftada yaklaşık 2 inç (yaklaşık 1,2 galon)/ayak kare ile sulayın. Derin sulama, güçlü bir kök sistemini teşvik eder.
  • sabah sulamadan ve öğleden sonra sulamasından kaçının. Yaprakların üzerine su sıçramasını (hastalığa davetiye çıkaran) önlemek için bitkinin taban/toprak seviyesinde su verin.
  • Nemi korumak, toprağın alt yapraklara sıçramasını önlemek ve yabani otları kontrol etmek için ekimden 5 hafta sonra malçlayın. Saman, saman veya kabuk yongaları gibi 2 ila 4 inç organik malç uygulayın.
  • Domateslerin kuraklık dönemlerinde yardımcı olması için bazı düz kayalar bulun ve her bitkinin yanına bir tane yerleştirin. Kayalar suyun topraktan buharlaşmasını engeller.

Gübreleme

  • Ekimden önce toprağa kompost işlemiş ve ekim sırasında ekim deliğine biraz kemik unu eklemiş olmalısınız.
  • Yan bitki bitkileri, sıvı deniz yosunu veya balık emülsiyonu veya organik gübre uygulayarak, domateslerin çapı yaklaşık 1 inç olduğunda başlar (bazı insanlarda golf topu boyutundadır).  organik tanecikli bir formül kullanıyorsanız, malçı birkaç inç geri çekin ve bitkinin damlama hattının çevresine 2 ila 3 yemek kaşığı gübre çizin. Sulayın ve malçı değiştirin.
  • hafif büyüyene  kadar her 3 ila 4 haftada bir domatesleri gübrelemeye devam edin.
  • Not: Hızlı salınan gübrelerden kaçının ve yüksek nitrojenli gübrelerden kaçının. Belirtildiği gibi, çok fazla nitrojen, yemyeşil bitki örtüsüne, ancak az sayıda çiçeğe ve çok az veya hiç meyveye yol açmayacaktır.

Budama, çimdikleme, istifleme

  • Asma domates yetiştiriyorsanız, emicileri (dallar ve ana gövde arasında yeni, küçük gövdeler ve yapraklar) sıkıştırın. Bu, hava sirkülasyonuna yardımcı olur ve bitkinin ortasına daha fazla güneş ışığı girmesini sağlar.
  • Sapları paçavra, naylon çorap, sicim veya yumuşak iple hafifçe kazıklara bağlayın.
  • Bir bitki büyüdükçe, alt yaprakları sapın 12 inç altından kesin.2
en-iyi-domates-nasil-secilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir